Domowy majonez
Druk
Łatwy domowy majonez
Przepis na majonez w trzech prostych krokach.
składniki
- 1 żółtko
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 szklanki oliwy
- 1/4 sok z cytryny
- sól, pieprz
przepis
- Na godzinę przez planowanym przygotowaniem majonezu przygotuj wszystkie składniki. Ważne jest, aby w momencie przygotowywania majonezu miały one jednakową temperaturę. Wyjmij też wysokie naczynie i mikser.
- Do naczynia wbij żółtko, dodaj musztardę, odrobinę soli i pieprzu oraz soku z cytryny. Warto mieć pod ręką oliwę. Za pomocą miksera wymieszaj wszystkie składniki, a następnie bardzo powoli wlewaj oliwę, cały czas mieszając, aż powstanie bardzo gęsta i gładka emulsja.
- Spróbuj, czy ci smakuje i ew. dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przełóż majonez do słoika lub zamykanego pojemnika. Można go przechowywać w lodówce do tygodnia.